המלצות תזונה לחיזוק אלמנט האדמה – מרכז האנרגיה בגוף האדם
הטחול- אחראי על עודף משקל \ עודף לחות \ליחה בגוף ונפיחויות של הבטן
איבר זה משמש תחנה ראשונה בייצור הדם בגוף,
איבר זה שולט אנרגטית על השרירים בגוף ובעל משקל משמעותי בתפקוד של מערכת העיכול ומערכת החיסון על פי הרפואה הסינית
גורמים תזונתיים ללחות וליחה שרצוי להימנע מהם :
1. מזון מקרר ומתוק מידי – סוכרים – מתוקים – גלידות- עוגות -קורנפלקס
2. גבינות חלב פרה, קמח לבן ומוצריו, בוטנים ומזון שמן ומטוגן.
3. מזון מעובד .
4. קפאין , קולה , שוקולד .
5. ארוחה כבדה עם סוגי מזון רבים מידי
6. ארוחות לילה.
אלה המזונות המועילים במיוחד, מוזמנים להתחבר לפי טעמכם:
1. ירקות העשירים בפחמימות- גזר, בטטה , דלעת , דלורית, אפונה, שעועית ירוקה, תפוח אדמה, סלק, נבטים , שורש סלרי, תרד
2. דגנים המבושלים היטב כדייסה- שיבולת שועל (קוואקר) , כוסמת , קינואה, אורז בסמטי, תירס.
3. תבלינים : ג'ינג'ר , קינמון , שומר , שום , ריחן, אגוז מוסקט.
4. גבינות עיזים קשות (מעט) , יוגורט עיזים רצוי לאכול עם זרעי פשתן טחונים ואו עם כפית שמן פשתן מכבישה קרה .
5. מזון מתוק בריא בכמויות קטנות כגון: תמרים , תאנים, דובדבנים , קוקוס , ליצ'י.
6. לצרוך קטניות - עדשים ירוקים , שעועית מש , שעועית שחורה, שעועית לבנה.
7. טחינה , אצות (ספירולינה – בחנויות טבע ניתן להשיג שוטים קפואים ומומלץ כל בוקר שוט על קיבה ריקה ) , שקדים לא קלויים – קלופים, גרעיני חמניות , גרעיני דלעת
8. לחם שיפון, לחם חיטה מלאה, לחם כוסמין
9. דגנים – אורז שחור , אורז בסמטי, אורז מלא
10.מרק רגל, מרק מיסו , מרקי ירקות , מרק כתום
11.מן החי – דגים , הודו .
12.סלט ירוק – בשמן זית מורכב מעלי חסה, תרד ,רוקט, עגבניות שרי. עם כף זרעי שומשום שחור.
13. נבטי אלפלפה
14. מזון מלכות (כפית ביום )
15. שמן פשתן כפית ביום . או - שמן האמפ – כפית ביום.
16. זרעי צ'יה (רצוי 2 כפיות ביום , מאוד מסייעים בהורדת התאווה לטעם מתוק ומאזן רמות סוכר בדם )
יש להקפיד על ארוחות בוקר וערב חמות ! כגון : מרק חם , שקשוקה , דייסה, ביצה קשה (מבושלת) , ירקות מבושלים \ מוקפצים \מאודים . בקיץ מומלץ פירות בבוקר (אפשר בשייקים)
דוגמא לארוחות \ המלצה :
בבוקר – דייסת קוואקר על בסיס מים עם קינמון , קוקוס ושקדים , אפשר להמתיק עם סילאן- דבש תמרים. או פשוט לאכול ביצה קשה – מכילה את החלבון הדרוש ומאוד מייצרת ריכוז של אנרגיה ותחושת שובע בבוקר.. באביב ובקיץ – שייקים של פירות-תפוח עץ עם גזר,מנגו ואפרסק .
בשעת עשר – סנדוויץ מלחם שיפון או כוסמין , עם עלה חסה ,טחינה, חביתת תרד ואו ביצה קשה,אבוקדו ועגבניה.
בצהרים – מנת הודו \ עוף \דגים עם ירקות מבושלים או שילוב של אורז \ קינואה עם שעועית מש או עדשים, שעועית ירוקה עם ירקות מבושלים- שעועית ירוקה , ברוקולי , כרובית , סלק .
אחה"צ – פירות ,תמרים , אגוזים ושקדים (2 מכל סוג )
בערב – מרק חם – מרק רגל, מרק כתום , מרק ירקות , מרק עדשים , שקשוקה , בטטות , חצילים בתנור עם טחינה , פשטידת ירקות מבושלים ,סושי.
(אפשר להחליף צהריים עם ערב בתנאי שבערב הכמות תקטן כדי לא להכביד על תהליכי פירוק ועיכול )
משקאות חמים מומלצים : תה סיני פסיפלורה ,תה קמומיל, תה מליסה, מקלות קינמון עם דבש ,תה עם עלי מרווה עם לימון ודבש , תה ירוק. תה צמחים.
משקאות פירות מומלצים : מיץ סחוט מקלמנטינות , מיץ גזר , מיץ סלק , מיץ עשב חיטה שייק המורכב ממנגו עם צרור פטרוזיליה .
(למי שגבולי ברמת הסוכר תפוחי עץ ירוקים הכי מתאימים יחד עם מעט תמרים לצורך הכנת שייק פירות .)
שתיית חליטות מים עם מקל קינמון תומכת באיזון רמות הסוכר בדם . רצוי לשתות 3 כוסות ביום .
דגשים עיקריים לתוספות או שינויים בעונות:
להנעת כבד וניקוי הכבד בעונת האביב - ממליצה על ניקוי כבד באביב:
תפריט לעשרה ימים : לאכול עשרה ימים רק אורז בסמטי ושעועית מש.
סלטים מעלים ירוקים – עלי חסה, רוקט, תרד עם הרבה בצל ירוק או עירית . ארטישוק מבושל על כל חלקיו . אפשר חופשי –תאנים , תפוחי עץ חמוצים ירוקים שמנקים היטב את המעיים ושקדים לא קלויים וקלופים .
צום מיצים באביב גם יעיל ומנקה את הגוף .
במקרים של חוסר דם או אחרי לידה ואו בזמן הריון
מומלץ לצרוך מזון העשיר בברזל ולצידו מזון העשיר בויטמין C על מנת להבטיח ספיגה.
להלן: תרד – חביתות תרד , קציצות תרד , עלי תרד.
גרעיני חמניות, צנובר , טחינה , בשר אדום , עדשים , שעועית מש , גבינת עיזים פטה, שזיפים, מנגו.
ולצד זה מזון עשיר בויטמין C- סלרי, פטרוזיליה, לימון , חסה, קיווי, גמבה.
במקרים של עודף נוזלים ברגליים\ בצקת ולסכרתיים
לצרוך מזונות המייבשים לחות כגון: לחם שיפון, שעועית אזוקי, סלרי,חסה, בצל ירוק,
נבטי אלפלפה, לפת, קולורובי, קינמון.
במקרים של דלקות בגידים ודלקות כלליות בגוף
מומלץ לשתות מידי בוקר לימון סחוט עם מים פושרים וכפית דבש . ובהמשך היום חליטות תה עם עלי מרווה ומעט דבש. להמנע מאכילת שוקולדים ומתוקים ומשתיית קפאין ולהרבות באכילת אורז בסמטי ועדשים (מרק\נזיד) ולצרוך ויטמין C מסוגי מזון : כגון: קיווי, גמבה, סלרי,פטרוזילה. ניתן לקחת תוסף תזונה בקפסולות של ויטמין C
ישנו גם תוסף מבית אלטמן שנקרא –כורכומין C3 – מעולה למצבים דלקתיים בגוף .
מריחת משחת "טראומיל" מקומית גם היא מסייעת מאוד במצבים דלקתיים בגידים ובפציעות יבשות במפרקים .
במקרים של דלקות בשלפוחית השתן
1. להכין חליטות של צרור פטרוזיליה עם ליטר מים רתוחים ולשתות במהלך היום – מאוד מנקה את הכליות ודרכי השתן .
2. אכילה של חמוציות ושתיית משקה חמוציות , מונעת התרבות חיידקית
3. שטיפה ואגניאלית עם סבון לגוף של ד"ר פישר מהול עם בקבוק אתרי של שמן עץ התה . (לשמור שילדים לא יתרחצו עם זה)
למרכוז האנרגיה וניקוי בעונת הסתיו
להרבות באכילת הטעם החמוץ .
לשתות מידי יום בעונת הסתיו
4 כוסות מים פושרים כל כוס עם חצי לימון סחוט וכפית דבש.
לסובלים מדלקות בגידים או דלקות בכלל בגוף במפרקים או בין חוליות בדיסקים פרוצים הטעם החמוץ \ ויטמין C מאוד חשוב בשיקום.
להנעת המעיים במקרי עצירות
1. לאכול מידי יום 2 כפות של שמן פשתן + 2 כפות של זרעי פשתן טחונים
(אפשר ביוגורט עיזים או על סלט חסה )
2.אכילת תמרים מארגנת את דרכי העיכול ומשפרת את היציאות.
על מנת לייצר יציאות תקינות ולשמור על בריאות המעי , יש לצרוך פירות וירקות על קליפתם ודגנים מלאים.
ולצרוך מזונות המחדשים את הפלורה של המעיים הם: יוגורט , ירקות
מוחמצים, מרק מיסו. ותוספי פרוביוטיקה.
בברכת בריאות ובתאבון
מירב יעישDip. Ac.