דגשים לתזונה- מעי רגיז

גורמי המעי רגיז:

הגורמים המדויקים אינם ברורים עדיין. בין הגורמים המשוערים:

       1. גורמים נוירולוגיים 

       2. הפרעות באיזון אוכלוסיות חיידקי המעי 

        

תסמיני המעי רגיז:

       כאבי בטן

       גזים, נפיחות של הבטן

       בחילות

       שלשול המתחלף בעצירות, לסירוגין

       כאבי גב

       עייפות 

טיפול תזונתי מומלץ:

       יש לנסות להימנע ממזונות החשודים כבעייתיים ולבחון האם קיימת הקלה בסימפטומים. דוגמאות למזונות מסוג זה: מוצרי חלב, קטניות, חיטה, מיצי פרי, קפה, תה, קולה, אלכוהול וכו..

       מומלץ להרבות בצריכת סיבים תזונתיים באמצעות אכילת ירקות ופירות, זרעי פשתן טחונים , שיבולת שועל ודגנים מלאים אחרים.

       מומלץ להרבות בשתיה, עדיף מים ולא מיצים ממותקים או מוגזים. 

תוספים תזונתיים מומלצים

 

       – תוסף של סיבים תזונתיים המכיל .

       – אצידופולוס וכו..

       שמן מנטה – מחקרים מראים שצריכתו מסייעת בהפחתת ייצור הגזים והתכווצויות המעיים. שילוב של שמן מנטה + שמן קימל הביא לשיפור ניכר בסימפטומים של המעי הרגיז.

       תה שומר . תה קמומיל .

        

       המלצות נוספות- מומלץ לעסוק בפעילות גופנית מתונה באופן קבוע , הליכות ועוד

       וטיפול באקופונקטורה\ דיקור סיני.

המלצות בתזונה לחיזוק הטחול   -

 

גורמים תזונתיים ללחות וליחה שרצוי להמנע מהם:

 

מזון מקרר ומתוק מידי – סוכרים - מתוקים

גבינות חלב פרה, קמח לבן ומוצריו, בוטנים, קפאין , ומזון שמן ומטוגן.

מזון מעובד .

ארוחה כבדה עם סוגי מזון רבים מידי

ארוחות לילה.

 

ואלה המזונות המועילים במיוחד:

 

 

ירקות מבושלים  - גזר, בטטה , דלעת , דלורית,קישואים , אפונה, שעועית ירוקה, תפוח אדמה, סלק.

דגנים המבושלים היטב אפשר גם  כדייסה- אורז, שיבולת שועל (קוואקר) , כוסמת , קינואה, תירס.

תבלינים : ג'ינג'ר , קינמון , שומר , שום , ריחן, זעתר.

 חלב אורז.

מזון מתוק בריא בכמויות קטנות כגון: תמרים , תאנים, דובדבנים , קוקוס , ליצ'י.

 קומפוט פירות . (לאכול פירות מבושלים )

אצות., שקדים קלופים , גרעיני חמניה ,צנוברים.

שקדים לא קלווים קלופים, זרעי פשתן טחונים, שמן פשתן מכבישה קרה.

ירקות עליים ירוקים : חסה , רוקט, פטרוזיליה , עלי סלק, נבטים.

דגים, הודו .

מזון מלכות

תה שומר , תה קמומיל . משקה עשב חיטה , משקה אלוורה .

 

יש להקפיד על ארוחות בוקר וערב חמות  כגון : מרק חם , שקשוקה , דייסה.

בעונת הסתיו והחורף מומלץ לצרוך מעט יותר את הטעם החמוץ . (מוצרים אשר עשירים בויטמין C )  כגון : לימון טרי, קיווי,חמוציות , פטרוזילה , מיץ תפוזים סחוט במידה מועטה., ברוקולי, גמבה. ( לנסות מבין הנ"ל )

ישנו תוסף תזונה – ויטמין C – שנקרא "אסטרולה" ללא החמיצות שאינו מכיל את החומצה האסקורבית ומאוד מיטיב עם קיבה שאינה יכולה להכיל חמיצות.

בעונת האביב – רצוי לעשות ניקוי כבד למשך עשרה ימים לאכול רק אורז בסמטי עם שעועית מש. (המש יחסית קלה מאוד לעיכול , יש להשרותה  ללילה ולבשלה עם האורז . )

 

 

דוגמא לארוחות :

בבוקר – דייסת קוואקר על בסיס מים עם קינמון , קוקוס ושקדים , אפשר להמתיק עם סילאן.

בשעת עשר – סנדוויץ מלחם מלא \כוסמין , עם עלה חסה , ביצה קשה, טחינה או ממרח טופו.

בצהרים – מנת בשר\ עוף \דגים עם  ירקות מבושלים  או שילוב של אורז עם ירקות מבושלים.

אחה"צ – פירות מבושלים  \ מעט מזון מלכות \שקדים

בערב – מרק חם – מרק כתום , מרק ירקות ,  שקשוקה , פשטידת ירקות מבושלים , קציצות קישואים \ קציצות בטטה\ בטטה אפויה בתנור עם שמן שומשום ושומשום.

 

 

 

 

מירב יעיש - מטפלת ברפואה סינית