המלצות תזונה לגאוט
חלת הגאוט הנקראת גם שיגדון, הייתה ידועה בעבר כמחלת המלכים (המלכים שהיו עשירים יכלו לאכול בשר בניגוד לשאר פשוטי העם) . המחלה נגרמת עקב שיבוש מטאבולי המתבטא בעליית רמת חומצת השתן (ACID URIC בדם. המחלה מאופיינת בכאבים קשים הפוגעים באיכות חיי החולה. הצטברות חומצת שתן בדם, יכולה לגרום להתקף גאוט חריף או כרוני, או לגרום לאבנים בכליות. חומצת השתן נוצרת בגוף באופן תקין, ומפורקת על ידי הכליות. אצל אנשים מסוימים הכליות אינן מפרקות את חומצת השתן. עלייה ברמת חומצת השתן עשויה שלא להתבטא כלל או להוביל לגאוט על צורותיו השונות.
ישנם גורמים המגבירים את הופעת המחלה: מין – זכרים בגיל העמידה לוקים במחלה יותר מנשים ( אך עם עליית הגיל ישנה מגמת שינוי בשכיחות המחלה בשני המינים כאשר הנשים מגיעות לגיל המעבר ורמת האסטרוגן בגופן יורדת השמנת יתר, צריכה מוגברת של בשר, סוכרת והתקפי לב. חומצת השתן העודפת שוקעת ברקמות שונות בגוף , בעיקר ברקמות העוטפות את המפרקים, ובעת התקף חד ניתן לראות כאב רב ופתאומי, נפיחות ואודם במפרק. המפרק הנפוץ ביותר להתפרצות הגאוט הוא מפרק הבוהן של הרגל
הטיפול המערבי בגאוט הינו ארוך טווח וכולל בתוכו תרופות המורידות את רמת חומצת השתן בדם, ובמקרים רבים דרוש גם שינוי אורח חיים, שינוי תזונתי, ירידה מתונה במשקל ופעילות גופנית.
הטיפול התרופתי מתחלק לשלושה סוגים: טיפול במצב אקוטי, טיפול מניעתי וטיפול המפחית עודף חומצת שתן. היות ורבים מן החולים סובלים ממחלות רבות נוספות, לעתים עלול הטיפול התרופתי להיות בעייתי עקב נטילת תרופות רבות.
להלן המלצות התזונה הרלוונטיות לגאוט:
בשר: עליך להמנע מאכילת איברים פנימיים (כליות, כבד, טחול, מוח), בשר בקר, בשר טחון או מעושן, בשר אווז. באפשרותך לאכול מנות קטנות (עד 100 גרם) של עוף או הודו. יש להמנע ממרק צח על בסיס עוף או בקר.
דגים: עליך להמנע מאכילת אנשובי, סרדינים, מקרל, הרינג, ביצי דגים, קוויאר, צדפות. באפשרותך לאכול מנה קטנה (עד 100 גרם) של דגי ים או דגי בריכה, או טונה.
סה"כ עד 4 מנות של דג או עוף או בשר של 100 גר' כל אחת על פני שבוע , אם אפשר להמנע לגמרי מבשר .
קטניות: עליך להמעיט בצריכתן, לאכול קטניות בארוחה שאינה מכילה דג או עוף או בשר, כשגודל המנה הנאכלת היא עד 1/2 כוס אחרי בישול: עדשים, שעועית לבנה, גרגרי חומוס, פול, אפונה יבשה או ירוקה.
ממליצה להעדיף עדשים ירוקים ושעועית מש מבין הקטניות.
דגנים ומוצרי מאפה: עליך להמנע ממאפים המכילים שמרים, כולל לחם רגיל. רצוי להמעיט באכילת דגנים מלאים כמו לחם מקמח מלא, אורז מלא, חיטה מלאה וכדומה. כמו כן עליך להמנע מדגני בוקר מועשרים בסובין.
באפשרותך לאכול לחם שאור, או לחם כוסמין בלבד!!! ואם לפעמים אין ברירה אז כדאי לך להעדיף לחמים ומוצרי מאפה העשויים מקמח לבן. ניתן לאכול מוצרי תירס,פסטה, אורז, כוסמת, גרגרי חיטה ומוצריה כמו בורגול, קוסקוס וסולת, מאפים שונים ללא שמרים, וכן דגני בוקר שאינם מועשרים בסיבים תזונתיים או בסובין. גרנולה ושיבולת שועל הכי מומלצות.
ביצים: אין מניעה לאכול ביצים, בהתאם למצבך הבריאותי הכולל. סה"כ עד 4 ביצים בשבוע .
מוצרי חלב: ניתן לאכול את כל מוצרי החלב ללא הגבלה. מומלץ כהנחיה בריאותית כללית לבחור במוצרי חלב עד 5% שומן, או באחוזי שומן נמוכים ככל שאפשר.
ממליצה על יוגורט עיזים וגבינות עיזים קשות דלות שומן . גם קוטג' דל שומן מתאים.
ירקות: עליך להמעיט ולהמנע באכילת תרד, אספרגוס, פטריות, כרובית וברוקולי. את יתר הירקות ניתן לאכול ללא הגבלה. המומלצים ביותר : בטטה , שעועית ירוקה , ירקות עליים ,( בסלט ירקות עליים רצוי תמיד לשים 2 כפיות זרעי פשתן טוחנים) , קישואים .
פירות: ניתן לאכול פירות טריים או יבשים, מומלץ תפוחי עץ , תפוזים , קלמנטיות, אגסים.
שמן ומזונות עשירים בשומן: ניתן לשלב שמן מסוגים שונים ומזונות עשירים בשומן בתפריטך. כהנחיה בריאותית כוללת מומלץ לבחור בשמן זית או שמן קנולה כשמנים צמחיים עיקריים, ולהמעיט ככל האפשר בשומנים רוויים כמו חמאה, מרגרינה או מוצרים העשירים בהן. באפשרותך לשלב במידה אגוזים, שקדים,אגוזי מלך, אגוזי פקאן, אגוזי מקדמיה, אגוזי ברזיל, צנוברים, שומשום שחור. פיצוחים מסוגים שונים (עדיף ללא מלח).
אבוקדו וטחינה מומלצים מאוד ! יש להעדיף טחינה של הרדוף.
חטיפים וממתקים: עליך להמנע מממתקים המכילים קקאו וקפאין ואלכוהול (למשל סוכריות המכילות אלכוהול). באפשרותך לבחור חטיפים מסוגים שונים, כל עוד אינם מכילים סובין או קמח חיטה מלאה, ולצרוך מהם במידה. אפשר לבחור חטיפים מתפוחי אדמה, קמח לבן, פיצוחים מסוגים שונים, פופקורן, בייגלה, וכן ממתקים שעשויים מחלבה ואו גרנולה.
משקאות: עליך להמנע לחלוטין מאלכוהול וכל המשקאות המכילים אותו, כולל יין, ויסקי, עראק, ליקר, בירה לבנה ושחורה או כל משקה אלכוהולי אחר.
המשקה המומלץ הוא מיץ דבדבנים . רכז דבדבנים נמכר בחנויות הטבע. ולפחות שלוש פעמים בשבוע לשתות חצי לימון סחוט טרי עם כוס מים פושרים וכפית דבש.
תבלינים: ניתן להשתמש בכל סוגי התבלינים והרטבים לפי רצונך. בעיקר כורכום
תוספי תזונה חשובים במיוחד ! : לקחת על בסיס יומיומי זרעי סלרי מעולה להוריד רמת חומציות וגם כמוסות של דבדבנים עם כורכום מאוד מנקה מחומציות ושומר מהצטברות אבנים בכליות . ויטמין C מומלץ בעת דלקת פעילה. וגם זרעי צ'יה – 2 כפיות ביום
עשב חיטה מידי בוקר. (נמכר בחנויות הטבע במקררים מוכן לשתייה קפוא בקופסאות קטנות)
להלן המלצה לתפריט יומי
בבוקר – חובה לשתות מיץ עשב חיטה . ולאחר מכן חצי לימון סחוט בכוס מים חמימים עם כפית דבש.
ואז לבחור :
דייסת קוואקר ( חצי כוס קוואקר להרתיח עם כוס מים ובשל 5 דקות בערך)
לאחר שמתקבלת דייסה להעביר לקערית לפזר אבקת קינמון , קוקוס טחון, וכף סילאן ולפזר 2 כפיות זרעי צ'יה.
או חצי כוס גרנולה עם כף זרעי חמניות קלופות ו2 כפיות זרעי צ'יה עם חלב דל שומן וכפית סילאן.
או שייק של פירות – בבנה, אגס, תפוח, מלון, גזר , 2 תמרים עם 2 כפיות של זרעי צ'יה.
בין לבין אפשר לנשנש אגוזים \שקדים \תמרים
בצהריים –
מנה של 100 גר דגים עם אורז מבושל עם תירס וסלט ירקות עליים עם שומשום שחור ואגוזי מלך.
או מנה של חצי כוס קטניית עדשים עם קינואה מבושלת עם חמוציות.
או פלפל אדום ממולא באורז וצנוברים וגזר מגורד.
או פסטה מבושלת ברוטב שמנת דל שומן עם בטטה .
או 2 בטטות פרוסות אפיות עם שמו שומשום ושומשום . ואו קישואים שהוקפצו לבד עם בצל . ומנת דג 100 גר'.
תמיד כדאי להוסיף סלט ירוק.
בערב-
סושי ירקות
או מוקפץ פתאי ללא עוף עם ירקות.
או מרק כתום עם לחם כוסמין
או תפ"א אפויים בתנור עם שעועית ירוקה מוקפצת עם גמבה וסויה
או פשטידת ירקות.
או חביתה \ביצה קשה \ לחם כוסמין \סלט ירוק ותוספות הזרעים.
בין לבין לאכול : חטיפי חלבה , גרנולה , תמרים , פירות . (כדאי לקחת בקופסא לעבודה )
גם נשנושים וגם ארוחת צהריים.
חשוב ! להכין רשימת קניות נכונה ולהכניס את הנחוץ למטבח ואז זה זורם.
ממליצה וחובה שיהיו במטבח שלך צנצנות של אגוזים וזרעים : זרעי סלרי- כפית ביום, חובה! זרעי צ'יה , זרעי פשתן טחונים, זרעי חמניות , זרעי דלעת . , שומשום שחור , שקדים , אגוזי פקאן, אגוזי מלך, אגוזי ברזיל, אגוזי מקדמיה , שיהיה קל ונגיש על המדף ישר להוסיף כמה כפיות על סלט ירוק J
את התוספים יש לקחת בהתאם להוראות יצרן.
לסיכום
דיקור \ תזונה \פעילות גופנית : נדרשים על מנת לתמוך בך . זה הזמן לקבל תובנות חדשות ולישמן
שגרת הכנת האוכל בבית בונה את הבית.
האוכל הוא כלי ריפוי ותחזוקה של הגוף
חשוב לבנות קשר נכון עם האוכל
משפחה היא מערכת שנותנת כוח , הגישה לתמוך בחברי המשפחה ולפנק באוכל המתאים תורמת להעלאת הריכוז והתפקוד של כל אחד.
להכין את האוכל זה כייף והנאה.
אוכל תומך בהתפתחות ויש להמשיך להקדיש זמן , זה יתרום בהתפתחות ברמת החשיבה , ברמת הרגש וברמת הרוח.
דיוק ותכנון הכנת האוכל – חשיבה וזמן צריכים לקחת בחשבון . כאשר עייפים להכין משהו קל ומהיר . כמו חביתה , כמו בטטות אפויות בתנור עם שמן שומשום ושומשום עטוף בניר כסף בתבנית אלומיניום לוקח 20 דקות J
מהירות הכנת האוכל והאנרגיה של המכין משפיעה על האוכל J
לזכור תמיד שהמחשבות שלנו נכנסות באוכל .
שכועסים – קל לבלוע קשה לעכל. שעצובים קשה לבלוע וקשה לעכל. יש ללעוס היטב את המזון.
לזכור לא להכביד על הקיבה . ולזכור שלתזונה קשר ישיר לחיזוק הגוף.
בברכת בריאות והצלחה
מירב יעיש Dip. Ac