המלצות תזונה לסוכרת

צלחת יומית מאוזנת של חולי סוכרתי צריכה להיות כך:

25-30%- דגנים (חלק יכול להיות מונבט)

35-40%- ירקות

15%- חלבון מן החי – מוצרי חלב עיזים , ביצה קשה, דג.

15%- חלבון מן הצומח- קטניות (עדשים, שעועית מש, שעועית לבנה ושחורה) שקדים ואגוזים .

5%- פירות

מומלץ לאכול ארוחות תכופות וקטנות יחסית (4-5 ארוחות ביום)

להמנע מפחמימות פשוטות כגון :קמח לבן ומוצריו ולעבור לדגנים מלאים בלבד, מאחר ופחמימות מלאות נספגות לאט יותר ובכך נמנעת עלייה פתאומית של סוכר . (פחמימה= סוכר)

 

מזונות מועילים נוספים:

 

שמן פשתן טרי, שמן נר הלילה מכילים חומצות שמן חיוניות המסייעות לניקוי הלב וכלי הדם ומגינים מפני נזקי הסוכרת ללב, לעיניים ולכליות.

חליטת זרעי חילבה מועילה להורדת רמות הסוכר בדם.

מזונות מכילי כלורופיל כגון:עשב חיטה, עשב שעורה, ירקות עליים בגוון כהה כגון : ספירולינה וכלורלה תורמים על ידי הכלורופיל לחדש תאי לבלב פגומים , מנטרלים רעלים ומצמצמים דלקות, הכלורופיל גם מבסס את הדם מבחינת רמת החומציות (לסוכרתיים נטייה לרמת חומציות גבוהה בדם)

צמחי מרפא לחליטות : עלי אוכמניות , שן הארי, עלי גויאבה מיובשים ומרתח של 50 גרם קליפת אבטיח.

המתקת השתייה עם סטיוויה .

 

לסוכרתיים נטייה להשתנה מרובה , הגורמת לאיבוד ויטמינים B ו C

מגנזיום אבץ וכרום , לכן חשוב לקבל אותם דרך המזון או בתוספי מזון להלן:

 

כרום פיקולינט – 1 ביום עם האוכל , מסייע ליצור אינסולין ולקשירת האינסולין לתאים , לוויסות רמות הסוכר בדם ולניקוי שומנים מהדם. מומלץ להיוועץ עם נטורופת על המינון .

ויטמין B6 – 1 ביום לאחר האוכל , מסייע למניעת סיבוכים במערכת העצבים.

אבץ- 1-2 ביום , לאחר הארוחה חשוב ליצור אינסולין .

 

מגנזיום-1-2 לאחר האוכל , חשוב להולכה העצבית ולמניעת התכווצויות .

ויטמינים A, C, E, משמשים כבולמי תהליכי חמצון ובכך מאטים תהליכים הרסניים . ויטמין C מסייע לטפל במחלות דם בקצוות הרגליים.

הערה!!!  כל שימוש בתוסף מזון הרשומים לעיל יש להיוועץ בנטורופת מוסמך. הנ"ל מובא לידיעתך בלבד.

  

הנחיות נוספות:

יש לשים דגש על לעיסה טובה ויסודית של המזון.

להוציא לחלוטין מהתפריט : קמח לבן ומוצריו, מרגרינה, סוכר לבן, סוכרזית, אספרטיים וכל ממתיק מלאכותי , מזונות המכילים כימיקלים, צבע מאכל , חומר משמר ודומיהם.

הפחתת משקל יכולה להועיל מכל תרופה.

פעילות גופנית חובה! הליכה הכי מומלץ!  פעילות גופנית מגבירה את רמות הכרום ברקמות , מגבירה את כמות הקולטנים לאינסולין , משפרת זרימת דם והחמצן לרקמות, מפחיתה שומנים וכולסטרול בעורקים ומחזקת את הלב.

להימנע מאלכוהול.

להפסיק לעשן.

להמנע מנעלים לוחצות , לגזוז ציפורנים בזהירות .

עיסוי כפות הרגלים והשוקיים והשימון מאפשרים זרימת דם טובה לרגלים. עיסוי סביב הטבור ועיסוי שני צידי עמוד השדרה

משפרים מאוד סירקולציה של דם בגוף.

 

להמנע ככל הניתן ממתח וכעסים בחיי היומיום על ידי תרפיות הרפייה כמו יוגה או צ'י  קונג.

נשים צריכות לשים לב לצריבה בזמן השתנה , מאחר ועלולה להיות  להן נטייה לדלקות בדרכי השתן בשל הסוכרת.

כאשר הסוכר בדם יורד מומלץ לאכול צימוקים ומשמש מיובש ולא שוקולד כפי שרבים נוטים לעשות.

חולים המקבלים אנטיביוטיקה , כדאי שיצרכו במקביל פרוביוטיקה.

עריכת רישום יומי יכולה לסייע לחולים המטופלים באינסולין לעמוד על הגורמים המסייעים או המפריעים לרמות הסוכר בדם.

לכן מומלץ למלא הטבלה הבאה במידה וישנן תנודתיות ברמות הסוכר או בשימוש למעקב יומיומי:

-שעת ההזרקה

-מס' יח' שהוזרקו

-רמת סוכר בדם

-שעת הארוחה

-מרכיב הארוחות

 

להלן סוגי המזון הרלוונטים :

 

קטניות – רצוי להנביט :שעועית, עדשים, אפונה, לוביה, אזוקי, שעועית מאש,  חוץ מפול. אפשר גם סויה בצורות שונות כגון: תרמילי סויה, טופו

דגנים- מלאים מבושלים למחצה, לדוגמה אורז לבשל כ 10 דקות, להשאיר בסיר כחצי שעה , עד לספיגת המים , גריסי פנינה , קינואה , שיפון , לחם שיפון. מנה מבושלת של קטניות ודגנים, שמשקלה 200 גרם, מספקת כ 250 קלוריות. 2 – 3  מנות ליום

אגוזים ושקדים - גרעינים אגוזים, שומשום - טחינה,קשיו, שקדים - "שקדייה", פקן, פסטוק, ,מנה יומית של אגוזים ושקדים, שמשקלה 50 גרם, מספקת

ירקות - לאכול חופשי ירקות עלים: חסה, כרוב, עלי ריחן טריים, וירקות ירוקים. אלהעדיפים על פני גזר, עגבנייה, בטטה.דלורית וגזר מבושלים יכולים להתאים במיוחד. עדיפות לירקות חיים ירוקים סלט ירקות גדול ואורגני. מיצים של ירקות: מלפפון, קישוא, סלרי ועלים אחרים, גזר מעט ומבושל.. יש עדיפות ל: חסה אדומה, כרוב אדום וירקות אדומים אחרים.

פירות-  לבחור את אלה בעלי ערך גליקמי נמוך, אשכולית, פומלה, משמש, תפוח , אגס, כל יח' מספקת כ50 קלוריות , יש לצרוך שתי מנות ליום.

שמן ושומנים – מומלץ שמן זית ,שמן פשתן , טחינה , אבוקדו, שקדייה ,

סיבים- רצוי לאכול כל יום 2-3 כפות זרעי פשתן טחונים ביום , אפשר להוסיף סיבי פסיליום, סובין ושיבולת שועל. לערבב בכוס מים ולשתות כמחצית השעה לפני ארוחת צהריים.

מהחי - לצמצם צריכת בשר , מוצרי חלב פרה.

מלח- להמנע ממלח , להשתמש במלח אשלגני – נטול נתרן, אפשר לתבל עם אצות ים טחונות.

תבלינים – רצוי תבלינים גולמיים כגון: זנגביל ,קינמון, כורכום, שום , בצל, בזיליקום, כמון זרעים,

חליטה מומלצת – כוס מיץ אשכוליות עם רבע כפית קינמון ליום או

לשתות חליטות עם מקל קינמון , קינמון מאזן רמות סוכר בדם.

תוסף נוסף הוא זרעי צ'יה – 2 כפיות ביום יהוו תוספת נהדרת לאיזון רמת סוכר בדם

 

בברכת בריאות והצלחה!

Dip. Ac מירב יעיש

מירב יעיש - מטפלת ברפואה סינית