המלצות לעונת הסתיו 

המלצות לעונת הסתיו

"שלושת חודשי הסתיו הינם תקופת השלווה של התנהגות האדם ..."

(ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב).

בספר "הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב", מתנהלת שיחה בין הקיסר הצהוב והרופא החצר שלו. שם נאמר על הסתיו כך: “את שלושת חודשי הסתיו מכנים תקופת השלווה של התנהגות האדם… האנשים צריכים להתאסף פנימה , לישון יותר מוקדם. להתחבר לנשימה, האנשים צריכים להיות שלווים ... נשמתם ורוחם צריכים להתאחד כדי להרגיע את הנשימה של הסתיו ...

להיות בהרמוניה עם האנרגיה של הסתיו , אלה שלא יצייתו לחוקי הסתיו. עלולה להיות אצלם פגיעה בריאות בחורף. 

  

הסתיו מתחיל ב 23 בספטמבר, היום בו שעות היום והלילה שווים ונמשך כשלושה חודשים עד ה 21 לדצמבר (בו הלילה הוא הארוך ביותר- יין בשיא).

האלמנט השולט בסתיו הוא המתכת -המתאפיין באיסוף, בכניסה פנימה, בגבולות ובסדר. האיברים המשויכים לאלמנט זה הם הריאות והמעי גס.

 

הסתיו היא עונה של התכנסות, של חשבון נפש. זמן שינוי מעבר מהעונה החמה לעונה הקרה - מקיץ אל החורף. עונת הסתיו מקושרת לאלמנט המתכת - כל הנושא של תיחום גבולות הוא משמעותי. יש צורך להיות חד באבחנה בין עיקר וטפל שמביאה אותנו להתבוננות פנימה לעשות חשבון נפש . אחרי הקיץ הפעיל, יש איסוף פנימה של מה שחשוב כדי לאגור פנימה לחורף המתקרב. 

 

בחיבור לעונת הסתיו

 חשיבות רבה ישנה להורדת פעילות אירובית וכניסה לפעילות "שקטה" ובדגש על עבודה עם נשימות.

העבודה גופנית המומלצת היא : צ'י קונג, טאי צ'י, יוגה, פלדנקרייז, פילטיס ,שחייה.

התבוננות מביאה אותנו:

 

למיקוד

להתארגנות

לסדר

למשמעת עצמית

לחיבור לחשבון נפש.

 

 

השיטות  המתמחות בכניסה פנימה להתבוננות הם:

1.מיינדפולנס

2.מדיטציה

3.NLP

4.דמיון מודרך.

 

 

 

על ידי חיבור לאחת או יותר מהשיטות הללו ניתן להשיג :

1.בהירות

2.השקטת המחשבות ורעש פנימי

3.רוגע.

4.התמקדות

 

האיברים המקושרים לעונה זו הם הריאות והמעי הגס.

הריאות - איבר הנשימה - מחבר אותנו לנשימות. הכנסה  של חמצן ופליטה של ​​פחמן - בלי נשימה אין חיים - הריאות שולטות בהכנסת האוויר והוצאת פסולת. הם מסדירות את קצב העבודה של הלב. וככל שנהיה בהרמוניה עמוקה בנשימה ככה גם יהא כל שדה האנרגיה בגוף

המעי הגס - איבר שמסייע ומשמש התחנה אחרונה של ספיגת מלחים ומינרלים לפני שהגוף משחרר פסולת החוצה מתוכו.

 

מהתבוננות  עיקרית של שני איברים אלה יכולים אנו לראות את החשיבות שלהם בשחרור פסולת ושחרור המיותר, והכנסת דברים חשובים, טובים אל תוכנו.

 

האם כך, מה דרוש לנו להצלחת הדרך שלנו להכנס פנימה - להתבונן- ולהתחבר מנטאלית להפרדה בין עיקר וטפל, ושחרור "פסולת"  לבין איסוף הטוב לנו?

 

הדבר המשמעותי צריך להיות הוא: הרצון לרצות. מתוך: "ירצה לרצות" להיות פנוי רגשית שיהיה זה זמן מתאים להפנות את המוח ללמוד דרכים חדשות להכנס פנימה.

כאשר לתהליך של ההתבוננות יש שלושה שלבים:

1.הבנה של מה שרוצים לשנות?

2.ירידה לעומק העניין

3.יצירת מחוייבות רגשית לרעיון של השינוי.

 

לסיכום הסתיו הוא זמן להתכנס, להתחיל לעסוק אנרגטית בנשימות וחיזוק מערכת הנשימה ,לתת מקום לדברים החשובים להכנס פנימה  והטפלים לצאת מהחוצה, לאסוף את ההרצונות שלנו, לבחון מה באמת נחוץ לנו ועל מה כדאי לוותר לפני שניכנס לחורף. זה זמן שבוחן את היכולת שלנו לשים גבול. זמן לשחרר רגשות שלילים ולהתחבר לאהבה עצמית, לסליחה לשחרור שיפוטיות, עשו סדר בנפשכם, סגרו "דברים פתוחים", שחררו רגשות תקועים, תגעו ברגשות לא מעובדים והקפידו  להיות מכונסים בעצמכם ואל תתנו לעניינים שונים ומגוונים להסיח אתכם.

 

אם נתבונן בטבע נוכל להבחין כי הסתיו הוא הזמן של הדעיכה בצמיחה - הצמחים נובלים, נופלים אל הקרקע לקראת מחזור חדש של צמיחה. הסדר הקוסמי בהתגלמותו במחזוריות החיים. הכמיהה לערך משמעותית בתקופה  זו בעיקר בחיבור לצדק והשלמה.

בעונה זו יש  התקצרות של  שעות האור הולכים לישון קצת יותר מוקדם וקמים קצת יותר מאוחר.

 

 

 

 

      תזונת הסתיו, צבעים וטעמים 

 

 

בסתיו יש להרבות בשימוש בטעם החמוץ מאחר והטעם החמוץ מייצר פעולת כיווץ ופעולה זו תורמת לנו אנרגתית לאסוף את עצמך פנימה - דרך - שתיית לימון סחוט יום יום עם מעט דבש בכוס מים פושרים ואכילת שעועית אזוקי  ומלפפונים חמוצים, כרישה, תה רוז היפ, תפוחים ירוקים חמוצים, שזיפים, ענבים, יוגורט עיזים. 

ובמינון קטן: צנון, צנונית, כרישה, שום, פטרוזליה, כוסברה, לפת, סלרי, גם הם רלוונטים בתזונת הסתיו.

מזונות נוספים וחשובים גם הם: ג'ינג'ר, קינמון, כורכום והל

ודגנים כמו : דייסות שיבולת שועל,  גריסים, אורז מלא, לחמי שיפון ולחם שאור.

 

הסתיו הוא זמן נהדר להתחיל בהכנת מרקים חמימים בארוחות ערב- מרק כתום, מרק גיסים, מרק ירקות וכו '.

 

מתכון חביב להכנת ממרח אזוקי (שעועית היא הקטניה המושלמת לאכילה בעונת הסתיו)

המצרכים לממרח:

2 כוסות שעועית אזוקי

2-3 שיני שום

חצי כוס טחינה

חצי לימון סחוט

רבע עד חצי כוס מים

מלח. פלפל

 

אופן ההכנה:

משרים את 2 כוסות האזוקי למשך הלילה בקערה עם מים

למחרת מבשלים עם השום עד לריכוך כשעתיים או אפשר לבשל בזמן קצר יותר בסיר לחץ.

לאחר הבישול, מסננים ומקררים.

לאחר מכן לחבר  עם שאר החומרים למעבד מזון או לנינג'ה ומערבלים עד שמתקבל ממרח אחיד.

ניתן להוסיף פטרוזיליה.

ממרח נהדר וטעים הולך נהדר על פרוסות לחם שאור או שיפון.

אפשר להרגיש עם מלפפונים חמוצים וזיתים.

 

סגולותיה של שעועית האזוקי

האזוקי היא קטניה דלה במיוחד בשומן, והיא המועדפת לבריאות הלב וכלי הדם. כמו כן, מצטיינת קטנית האזוקי בתכולת סיבים גבוהה להפליא, שתורמים גם הם לאיזון רמות הכולסטרול, ממתנת את העלייה ברמות הסוכר בדם לאחר ארוחה, משרה תחושת שובע ומסייעת  לפעילות מעיים תקינה.

 

לאזוקי יש אינדקס גליקמי נמוך מאוד, והיא נמצאה במספר מחקרים כקטניה המטיבה במיוחד במצבי סוכרת. בנוסף, קטניית האזוקי עשירה במינרלים אשלגן ומגנזיום. למינרלים אלו נודעת חשיבות לאיזון לחץ הדם ובריאות העצם.

 

שעועית האזוקי מעכבת את ההזדקנות:

הפוליפנולים, המקנים לאזוקי את צבעה העז, בשילוב עם כמויות נכבדות של אבץ, מנגן ונחושת הופכים אותה למזון נוגד חמצון מהמעלה הראשונה. חמצון הוא תהליך טבעי המתרחש בגופנו, אך כאשר הוא מתרחש ביתר הוא מהווה גורם משמעותי בהתפתחות מחלות כגון: טרשת עורקים, סוכרת וסרטן.

יש הסבורים שאף תהליך ההזדקנות מתרחש עקב ריבוי תהליכי חמצון בגוף וירידה ביכולת של הגוף לתקן את נזקי החמצון שהולכים ומצטברים עם הגיל. צריכה גבוהה של נוגדי חמצון חשובה אפוא לנטרול נזקי החמצון.

 

 

מירב יעיש - מטפלת ברפואה סינית