המלצות לעונת הסתיו
המלצות לעונת הסתיו
"שלושת חודשי הסתיו הינם תקופת השלווה של התנהגות האדם..."
(ספר הרפואה הפנימת של הקיסר הצהוב).
בספר “הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב”, מתנהלת שיחה בין הקיסר הצהוב לבין רופא החצר שלו. שם נאמר על הסתיו כך: “ את שלושת חודשי הסתיו מכנים תקופת השלווה של התנהגות האדם… האנשים צריכים לעלות על משכבם מוקדם ולהקיץ בבוקר השכם עם קריאת התרנגול. הם צריכים להיות שלווים… נשמתם ורוחם צריכים להתאחד כדי להרגיע את הנשימה של הסתיו…
כל הדברים האלה הם בהרמוניה עם האטמוספירה של הסתיו… אלו שלא יצייתו לחוקי הסתיו. עלולה להיות פגיעה בריאות”.
הסתיו לפי הרפואה הסינית מתחיל ב23 בספטמבר, ביום בו שעות היום והלילה שווים ונמשך כשלושה חודשים עד ה21 לדצמבר (בו הלילה הוא הארוך ביותר- יין בשיא).
האלמנט השולט הוא המתכת, המתאפיין באיסוף, בהתכנסות פנימה, בגבולות ובסדר. האיברים המשויכים לאלמנט זה הם הריאות והמעי גס.
הסתיו היא עונה של התכנסות, של חשבון נפש. זמן שינוי מעבר מהעונה החמה לעונה הקרה – מקיץ אל החורף. עונת הסתיו מקושרת לאלמנט המתכת - כל הנושא של תיחום גבולות הוא משמעותי. היכולת להיות חד באבחנה בין עיקר וטפל בחיים מביאה אותנו להתבוננות פנימה. אחרי הקיץ הפעיל, יש איסוף פנימה של מה שחשוב כדי לאגור פנימה לחורף המתקרב.
בחיבור לעונת הסתיו
ישנה חשיבות רבה להורדת פעילות אירובית וכניסה לפעילות "שקטה" ועבודה עם נשימות.
פעילות גופנית כגון : צ'י קונג, טאי צ'י, יוגה, פלדנקרייז, שחייה.
התבוננות מביאה אותנו:
למיקוד
להתארגנות
לסדר
למשמעת עצמית
לחיבור לחשבון נפש.
השיטות המתמחות בכניסה פנימה להתבוננות הן:
1.מיינדפולנס
2.מדיטציה
3.NLP
4.דמיון מודרך.
על ידי חיבור לאחת או יותר מהשיטות הללו ניתן להשיג :
1.בהירות
2.השקטת המחשבות ורעש פנימי
3.רוגע.
4.התמקדות
האיברים המקושרים לעונה זו הם הריאות והמעי הגס.
הריאות – איבר הנשימה – מחבר אותנו לנשימות. הכנסה של חמצן ופליטה של פחמן - בלי נשימה אין חיים – הן שולטות בהכנסת האוויר והוצאת פסולת. הן מסדירות את קצב פעילות הלב. וככל שנהיה בהרמוניה עמוקה בנשימה ככה גם יהא כל שדה האנרגיה בגוף
המעי הגס – איבר שמסייע ומשמש תחנה אחרונה של ספיגת מלחים ומינרלים לפני שהגוף משחרר פסולת החוצה מתוכו .
מפעילות עיקרית של שני איברים אלו ניתן לראות את החשיבות שלהם בשחרור פסולת ושחרור המיותר . לעומת הכנסת דברים חשובים , טובים אל תוכנו.
אם כך, מה דרוש לנו להצלחת היכולת שלנו להכנס פנימה – להתבונן -לערוך מנטאלית הפרדה בין עיקר וטפל, בין שחרור "פסולת" לאיסוף הטוב לנו?
הדבר המשמעותי צריך להיות הוא : הרצון להשתנות. מתוך : "ירצה לרצות" כלומר – להיות פנויים רגשית שיהא זה זמן מתאים להפנות את המוח ללמוד דרכים חדשות להכנס פנימה.
כאשר לתהליך השכלי של ההתבוננות יש שלושה שלבים :
1.הבנה של מה שרוצים לשנות?
2.ירידה לעומק העניין
3.יצירת מחוייבות רגשית לרעיון של השינוי.
לסיכום הסתיו הוא זמן להתכנסות , להתחיל פעילות אנרגטית שמקושרת לנשימות וחיזוק מערכת לתת לדברים הלא חשובים והטפלים לצאת החוצה, לאסוף את הרצונות שלנו , לבדוק מה באמת נחוץ לנו ועל מה כדאי לוותר לפני שניכנס לחורף. זהו זמן שבוחן את היכולת שלנו לשים גבול. זמן לשחרר רגשות שלילים ולהתחבר לאהבה עצמית,לסליחה לשחרור שיפוטיות, עשו סדר בנפשכם, סגרו "דברים פתוחים", שחררו רגשות תקועים, תנו מקום לגעת ברגשות מעיקים ולעבד אותם השתדלו להיות שלווים ומכונסים בעצמכם ואל תתנו לעניינים חיצוניים להסיח אתכם.
אם נתבונן בטבע נוכל להבחין כי זהו זמן של דעיכה שבה צמחים נובלים, נופלים אל הקרקע לקראת מחזור חדש של צמיחה. הסדר הקוסמי בהתגלמותו במחזוריות החיים. הכמיהה לערך בתקופה זו היא מאוד משמעותית בחיבור לצדק והשלמה.
בשל התקצרות שעות האור הולכים לישון קצת יותר מוקדם וקמים קצת יותר מאוחר.
תזונת הסתיו , צבעים וטעמים
בסתיו יש להרבות בשימוש בטעם החמוץ מאחר והטעם החמוץ מייצר פעולת כיווץ ופעולה זו תורמת לנו אנרגתית לאסוף את עצמנו פנימה – למשל – שתיית לימון סחוט מידי יום עם מעט דבש בכוס מים פושרים, שעועית אזוקי, אשכוליות ,פירות יער, זיתים, כרוב כבוש, מלפפונים חמוצים, כרישה, תה רוז היפ, תפוחים ירוקים חמוצים, שזיפים, ענבים, יוגורט עיזים.
כמו כן גם שימוש במזונות בטעם הלבן בעלי חריפות עדינה במינון קטן כגון: צנון, צנונית, כרישה, שום, פטרוזליה , כוסברה, לפת, סלרי, רלוונטים בתזונת הסתיו.
מזונות נוספים וחשובים גם הם: ג'ינג'ר , קינמון, כורכום והל
ודגנים כגון: דייסות שיבולת שועל, מרק גריסים, אורז מלא, לחמי שיפון ולחם שאור.
הסתיו הוא זמן נהדר להתחיל בהכנת מרקים חמימים בארוחות הערב- מרק כתום, מרק גיסים, מרק ירקות וכו'.
מתכון חביב להכנת ממרח אזוקי
המצרכים לממרח:
2 כוסות שעועית אזוקי
2-3 שיני שום
חצי כוס טחינה
חצי לימון סחוט
רבע עד חצי כוס מים
מלח. פלפל
אופן ההכנה:
משרים את 2 כוסות האזוקי למשך הלילה בקערה עם מים
למחרת מבשלים עם השום עד לריכוך כשעתיים או אפשר לבשל בזמן קצר יותר בסיר לחץ.
לאחר הבישול , מסננים ומקררים.
ולאחר שהתקררו, להכניס עם שאר החומרים לבלנדר . עד שמתקבל ממרח אחיד .
ניתן להוסיף פטרוזיליה .
ממרח נהדר וטעים הולך נהדר על פרוסות לחם שאור או שיפון.
ניתן להגיש עם מלפפונים חמוצים וזיתים