​המלצות לעונת האביב 

 

המלצות לעונת האביב

"שלושת חודשי האביב נקראים נביעה החוצה והצגה לראווה. שמיים וארץ ביחד מייצרים חיים ו 10,000 דברים מפיחים חיים ..." (ספר הקיסר הצהוב, פרק 2).

 

האביב יהיה זמן לחידוש הצמיחה בטבע ובאדם, על כן הוא קשור ברפואה הסינית לאלמנט העץ ולרוח המבטאת צמיחה והתרחבות, וביטוי של החיים. הצמיחה והופעת החיים באביב, מעודדים את האדם לבטא תהליכים של פריצת דרך, גדילה, יכולת התחדשות ולבלוב.

 

החיבור לעונת האביב

באביב ישנה חשיבות רבה:

 

1.להגברת הפעילות גופנית המשפרת את התנועה הדם (סירקולציה)

2.לשהייה בטבע והתבוננות אל האופק.

3.לאכילת מזון המאפשר ניקוי הכבד.

 

הכבד ( GAN ) והאביב

מצב הגוף והנפש באביב קשור על פי הרפואה הסינית להשפעת הכבד על האיברים והרקמות הקשורים בו. הכבד הוא אחד האברים החיוניים ביותר לניקוי וחידוש הדם. תפקוד זה של הכבד משקף באופן יפה את תכונת ההתחלתיות והפריצה החוצה של הגדילה שמאופיינת באלמנט העץ. כאשר תנועת הדם בגוף זורמת חופשי והדם מבצע את המשימה בהזנת הרקמות ובניקוי הרקמות, האדם יכול להשתתף בחגיגת האביב. גידיו ומפרקיו גמישים, ראייתו חדה, מחשבתו בהירה, והוא יכול לצאת ולממש את הרצונות אשר הבשילו בחשכת החורף. האביב הוא הזמן להוציא לפועל תוכניות שנרקמו ולהוציא מהכוח אל הפועל רעיונות אשר נצברו בחורף , זהו זמן טוב להתחיל בפעילות גופנית ממריצה .

כאשר הרגלי החיים והתנועתיות מצויים בהרמוניה עם התנועה של האביב, תקופה זו תעבור ללא הפרעות. אולם, אי הבנה של השינויים הנדרשים בעונה זו, היצמדות לתזונה העשירה, המחממת והכבדה שהייתה בחורף יחד עם חוסר תנועה ופעילות גופנית, יגרום לפער בין המתרחש בטבע עם מצבו הפנימי של האדם. ואזי יכול להיווצר מצב בו האדם יחווה מחלות המערבות רקמות בעלות קשר לתנועה ובעלות קשר לניקוי, ובסופו של דבר התחדשות והצמיחה עלולות להתקע.

הצמיחה שהאביב מציע, והתאמת התזונה למזג האוויר האביבי +התחלת פעילות גופנית ממריצה את סירקולציית הדם, ביחד יועילו לאנרגייה גבוהה לאדם ולהצלחת מימוש צמיחתו .

 

שלושת חודשי האביב נקראים פריצה והתפרצות מהפנים אל החוץ., ביחד השמיים והארץ בוראים יצירה ועשרת אלפי הדברים יכולים לפרוח, לנבוט- התחלה של תנועת החצנה.

זמן להתחדשות, התרעננות, להתחיל לפעולה אנרגטית ופיזית, מומלץ לתרגל תרגילי מתיחה , לפזר השיער, לתת לדברים לצאת מהחוצה, לתת לרצונות שלנו להתבטא, מתגמלים ולא נותנים עונשים, לעזור לחיים סביבנו לפרוח, הולכים לישון קצת יותר מאוחר וקמים מוקדם, הציפור שר לאדם, האדם שר לציפור, כמו ששואלים אז ככה מקבלים תשובה, זו הדרך הטובה לתת הזנה טובה לגדילה של הקיץ העתיד להגיע, לטפח את היאנג.

ללכת נגד זה פוגע באנרגיה של הכבד ובקיץ זה יגרום לשינויים ופגיעות  על ידי הקור.

 

      תזונת אביב, צבעים וטעמים 

 

הצבע הירוק: אחת הדרכים לזיהוי מזונות אביביים היא צבעם הירוק. הצבע הירוק מסמן לנו כי הוא המזון המשפיע על הכבד. אולם, קשה לדעת על סמך הצבע בלבד מהו אופי ההשפעה של המזון. לשם כך קיימים הטעמים.

 

חמוץ : הטעם המרכזי של מזונות האביב. הטעם החמוץ מאפיין את פירות הבוסר התלויים על העצים והלימון המבשיל בעונה זו. הטעם החמוץ הוא חשוב לריסון תנועת ההתרחבות של האיכות העץ האביבית, אבל  כיוון שטעם חמוץ מכווץ והרי באביב נעדיף את אנרגיית ההתרחבות, בתזונה אביבית נכון הדגש בעיקר על הטעם החריף המניע.

 

שימוש בטעם המתוק באביב: מזונות בעלי טעם מתקתק טבעי אשר מייצגים את אלמנט האדמה, מתאים לוויסות איכות העץ האביבית המתפרצת. הסינים מתייחסים לטעם המתוק כטעם מאט ומרכז תהליכים וכמרכך את אלמנט העץ. הטעם המתוק, בניגוד לחמוץ, מווסת את תנועת העץ בנועם, ותומך באברי מערכת העיכול, אשר נמצאים בשיא חולשתם בעונה זו. שוש קירח (צמח מרפא) ותות עץ הם דוגמה למזונות אביביים מומלצים בעלי טעם מתוק.

 

שימוש בטעם החריף באביב: הטעם המומלץ באביב הוא החריף המניע- הוא מדגיש ומעודד למעשה התנועה המתרחבת של האביב. משתמשים בטעם החריף, לכן חזרת וג'ינג'ר, בצל ירוק ועירית הם דוגמה טובה למזונות חריפים הממריצים את הכבד באביב.

 

שימוש בטעם המר באביב: השימוש בטעמים מרים מקובל מאוד ברפואת הצמחים וטוב ללב בכבד. הטעם המר נחשב לטעם מנקז אשר כיוונו ליד מטה, והוא הראשון לטפל במצבים של עודפי חום וליחה. עם זאת רצוי להימנע משימוש רב בטעם המר באביב. לענה וסלרי הם המומלצים כמזונות מרים בעלי השפעה מנקזת.

 

 

המלצות לתזונה לניקוי -לנטרול רעלים ותמיכה בכבד בעונת האביב

 

להלן שני  תפריטים מומלצים :

 

 

התפריט הנ"ל הוא תפריט ניקוי לייט אשר מומלץ ליישמו השבוע הראשון בכל חודש בשלושת חודשי האביב  

 

הדגש התזונתי כולל צריכה מרובה של פירות וירקות.

 

1.אכילה מרובה של שעועית מש ונבטי מש, ארטישוק, סלרי, אצות ים, חסה, מלפפון, דוחן, סוף, חיטה מונבטת, פטריות, צנון, תאנים, לימון, ואורז בסמטי, בצל ירוק, עירית, שום.

 

2. דגנים וקטניות צריכים להיאכל בשלמותם. סיבים תזונתיים מסייעים ליציאות תקינות ולהפרשת רעלים דרך הצואה.

3. חשוב להימנע ממזונות מחממים, אלכוהול, אוכל מעובד המכיל כימיקלים, לצרוך להמעיט במזון מן החי, מוצרי חלב, שומנים, סומר וקמח לבן ומוצריו.

מתכון מיוחד - מינון 4 כוסות ביום - חצי לימון סחוט טרי וחצי כפית דבש בכוס מים פושרים.

תבלין חשוב להשתמש - כורכום אחר אורז בסמטי מבושל עם כורכום (אורז זהוב)

 

(במקרי שחמת \ דלקת כבד: שתייה מרובה של טינקטורה (בישול) מים עם גדילן מצוי, תטפל בנזקי הרעלים ותסייע ביצירת תאי כבד חדשים ובניקוי דלקות ופטרת)

 

 

המלצה לתפריט יומי:

 

בוקר -

לשתות על בטן ריקה כוס מים פושרים עם חצי לימון סחוט וכפית דבש.

דייסת קוואקר - חצי כוס קוואקר מבושל עם כוס מים עד לקבלת מרקם דייסתי, לאחר שמתקרר מעט יש לפזר מעט אבקת קינמון, קוקוס, שקדים לא קלויים קלופים, וכף סילאן דבש תמרים. או פירות: תפוח עץ ושקדים לא קלויים, קלופים.

או סנדוויץ מלחם חיטה מלאה או לחם כוסמין מרוח בגבינת טופו או טחינה עלה חסה, צנון, פטריות.

או סלט ירקות עליים עם זרעים ואגוזים.

 

ארוחת צהרים -

אורז בסמטי מבושל עם שעועית מש. ולצד זה ירקות עליים + מלפפון, צנון, פטריות, נבטים ..

 

בערב-

מרק חם - מרק ירקות, או מרק כתום או ירקות מוקפצים הראשונים: גזר, דלעת, דלורית, פטריות, נבטים ..

ארטישוק מבושל על כל חלקיו, עלים או לבבות- ירק שכדאי להרבות באכילתו כדי להוריד כולסטרול גבוה בדם.

תוספים

שמן פשתן מכבישה קרה (כפית ביום)

אומגה 3

אצה - ספירולינה - אפשר לקנותה קפואה בחנויות טבע ולהוסיף את קובית הספירלינה שהופשרה עם תפוז סחוט ולשתות על קיבה ריקה.

מזון מלכות (כפית ביום)

שתייה

תה מרווה, או תה קמומיל, מיץ עשב חיטה, מים פושרים עם לימון ודבש 

פירות  - תאנים, תפוחי עץ ירוקים.

 

 

 

תפריט ניקוי חזק יותר שמומלץ ליישם אותו בעונת האביב למשך עשרה ימים לשם התחדשות (ואפשר גם שלושה ימים ומעלה עד עשרה ימים לאלו שזו פעם ראשונה שלהם בתהליכי ניקוי)

 

כאמור במשך עשרה ימים , או כמה שתצליחו יש לאכול רק אורז ושעועית מש .

אם מאוד קשה .. אפשר להוסיף תפוחי עץ ירוקים (סמית) וירקות עליים – חסה, רוקט, בצל ירוק, עירית

שתיה- מים בלבד

או תה סיני ירוק \ תה קמומיל.

אפשר להוסיף ולהמתיק עם מעט תמרים ושקדים אם חווים חולשה.

 

 

 

מתכון להכנת אורז ושעועית מש

המצרכים :

½ אורז בוסמטי

½ שעועית מש

שמן זית, בצל יבש גדול, מלח

רוטב סויה קיקומן

אופן ההכנה:  מומלץ להשרות  למספר שעות (4 \ 5) או ללילה את השעועית מש. לאחר מכן מי שיבחר להנביט את המש..יש לשים את במסננת על מגבת מטבח, להניח על השיש ליומיים ואז הנבט יוצא מעצמו .

ואז לאחר שהונבט , להוסיף את השעועית מש לבצל חתוך ולהקפיץ עד שמתרככים, להוסיף את האורז  

ולבסוף יש להוסיף מים עד לכיסוי המש והאורז ולהוסיף התבלינים הרשומים לעיל, ולבשל כמו שמכינים אורז.

רצוי לבשל על אש בינונית עד שמתהווה החיבור הרך בין האורז לשעועית מש שהופך אותם לזיווג מוצלח :-)

 

מתכון לסלט ירוק

חסה רצוי אורגנית.

נבטים עליים מכל הסוגים: נבטי אלפלפה, נבטים סינים, נבטי חמניות, נבטי ברוקולי, וכמו כן: בצל ירוק, עירית, פטרוזילה, מנגולד, תרד, בקיצור כל מה שהוא עלה וירוק  

בצל סגול, נבטוטים - קטניות מונבטות שמוכנות באריזה (ממליצה להקפיץ קלות את החסה בווק או מחבת עם שמן זית ולתבל ברוטב סויה שיהיה פיקנטי

לרוטב: לימון סחוט, מלח, שמן זית, רוטב ויניגרט בלסמי ..

שקדים קלופים פרוסים.

אופן ההכנה: לחבר את כל הירוקים ביחד בקערה גדול, למעלה לפזר את הנבטוטים המוקפצים לזה זה וליצוק את הרוטב.

ובתאבון כי זו הארוחה העיקרית לשבוע הקרוב \ או לעשרה ימים \ או מה שתצליחו. לבריאות! הצלחה ובתאבון!

 

מירב יעיש - מטפלת ברפואה סינית